niedziela, 12 kwietnia 2015

DIY : Czekoladowe medaliony

Mamy zakodowane w świadomości, że czekolada to samo zło. Jednym jej  minusem , który znam są kalorie, ale jest na to rada. Wystarczy nie jeść jej zbyt dużo. Natomiast całkowite jej ograniczenie jest błędem, ponieważ zawiera ona wiele cennych związków i substancji które mają świetny wpływ na dla nasze zdrowie.




Swoje cudowne właściwości zawdzięcza zawartości kakao, z której się ją robi. Im większa jej zawartość tym lepiej. Najlepsza jest ta z 90% kakao, co nie znaczy że ta 70% nie spełnia swoich zdrowotnych funkcji. To prawda,że smak gorzkiej czekolady pozostawia wiele do życzenia, ale można się do niej przyzwyczaić. Z czasem nawet zakochać. Wiecie dlaczego?
-Czekolada, a raczej substancje i związki w niej zawarte zapobiegają chorobom
układu sercowo- naczyniowego
- Obniżają ryzyko zawału serca i udaru mózgu
- Oczyszczają nerki i pobudzają ich pracę
- Sprawią, że będziemy żyć nieco dłużej (antyoksydanty)
- Pomagają zwalczyć stres
- Łagodzą kaszel (teobromina)
- Obniżają cholesterol
- Poprawiają nastrój
   Mało??  To wystarczająco  na tyle by z niej nie rezygnować!
Jeśli dbamy o sylwetkę i zdrowie swoje oraz najbliższych, warto przed zakupem sprawdzić skład na opakowaniu, czy czekolada, którą kupujemy nie zawiera syropu glukozowo- fruktozowego wtedy mamy pewność, że owa przyjemność nie będzie miała fatalnego wpływu na nasz organizm.
 Ja osobiście ją uwielbiam, moje dziecko próbowało aczkolwiek staramy się  jak na razie ograniczać.

Dzisiaj u mnie DIY jak zrobić medaliony czekoladowe dla siebie na poprawę nastroju lub jako prezent dla kogoś bliskiego np. na Dzień Matki.


Potrzebne będą:


  • 250 g czekolady gorzkiej ( ja użyłam taką do fontann czekoladowych)
  • orzechy ; włoskie, nerkowce, migdały
  • różnego rodzaju owoce kandyzowane:  ja wykorzystałam - papaya, gruszka, imbir, ananas, żurawina
  • foremki do dań
  • miska, łopatka do czekolady
  • garnek

Jak wykonać? To bardzo proste.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę , najlepiej pozostawić ją samą sobie i  rozmieszać jak sama się roztopi.




Póżniej w foremkach rozkładam czekoladę na folii aluminiowej łyżeczką i  ozdabiam owocami i orzechami. Wstawić do lodówki, a kiedy będą gotowe pozostaje ładnie zapakować i podarować





Tanio, prosto i na pewno atrakcyjnie. Oby nie poszło w boczki ;)


2 komentarze: