Swoje cudowne właściwości zawdzięcza zawartości kakao, z której się ją robi. Im większa jej zawartość tym lepiej. Najlepsza jest ta z 90% kakao, co nie znaczy że ta 70% nie spełnia swoich zdrowotnych funkcji. To prawda,że smak gorzkiej czekolady pozostawia wiele do życzenia, ale można się do niej przyzwyczaić. Z czasem nawet zakochać. Wiecie dlaczego?
-Czekolada, a raczej substancje i związki w niej zawarte zapobiegają chorobom
układu sercowo- naczyniowego
- Obniżają ryzyko zawału serca i udaru mózgu
- Oczyszczają nerki i pobudzają ich pracę
- Sprawią, że będziemy żyć nieco dłużej (antyoksydanty)
- Pomagają zwalczyć stres
- Łagodzą kaszel (teobromina)
- Obniżają cholesterol
- Poprawiają nastrój
Mało?? To wystarczająco na tyle by z niej nie rezygnować!
Jeśli dbamy o sylwetkę i zdrowie swoje oraz najbliższych, warto przed zakupem sprawdzić skład na opakowaniu, czy czekolada, którą kupujemy nie zawiera syropu glukozowo- fruktozowego wtedy mamy pewność, że owa przyjemność nie będzie miała fatalnego wpływu na nasz organizm.
Ja osobiście ją uwielbiam, moje dziecko próbowało aczkolwiek staramy się jak na razie ograniczać.
Dzisiaj u mnie DIY jak zrobić medaliony czekoladowe dla siebie na poprawę nastroju lub jako prezent dla kogoś bliskiego np. na Dzień Matki.
Potrzebne będą:
- 250 g czekolady gorzkiej ( ja użyłam taką do fontann czekoladowych)
- orzechy ; włoskie, nerkowce, migdały
- różnego rodzaju owoce kandyzowane: ja wykorzystałam - papaya, gruszka, imbir, ananas, żurawina
- foremki do dań
- miska, łopatka do czekolady
- garnek
Jak wykonać? To bardzo proste.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę , najlepiej pozostawić ją samą sobie i rozmieszać jak sama się roztopi.
Póżniej w foremkach rozkładam czekoladę na folii aluminiowej łyżeczką i ozdabiam owocami i orzechami. Wstawić do lodówki, a kiedy będą gotowe pozostaje ładnie zapakować i podarować
Tanio, prosto i na pewno atrakcyjnie. Oby nie poszło w boczki ;)
Coś wspaniałego ;)
OdpowiedzUsuńTak samo dobrze smakuje jak wygląda :)
Usuń